Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/meyfilm/public_html/wp-content/themes/kalium-child/kalium-child.template#template on line 43
Fahri_Yeni_Foto_1

Prodüksiyon Nedir?

Prodüksiyon Nedir?Prodüksiyon Nedir?

meyfilm Film v Müzik Prodüksiyon ekibi olarak her türlü video prodüksiyon, film prodüksiyon ve müzik prodüksiyon konularında uygun bütçeler ve kaliteli hizmetle yanınızdayız.

Prodüksiyon Nedir?

İngilizce Production” kelimesinden türkçeye aktarılmış prodüksiyon kelimesi, kökeninde “product=ürün” kavramını barındırır. Kelimenin direkt çevirisi bakımından incelendiğinde “prodüksiyon= üretim” demektir. Lakin sektörel açıdan biz “prodüksiyon” kelimesini “yapım” anlamında kullanmaktayız. Bir sanat eseri ya da bir sanat üretimi düşünüldüğünde “prodüksiyon” bu eserin yapılması, tamamlanması için uğraşan ekibi- sorumlu kişiyi tanımlamaktadır.

Prodüksiyon ekibi aslen ana bütçenin doğru harcanması ile görevlidir. Yönetmen ve diğer estetik uğraşlarla görevli çalışanların tercih ve isteklerini yerine getirme, ya da bütçeye bağlı kalarak bunları değiştirme yetkisine sahiptirler.

Prodüksiyon ekibi teorik olarak; Yapımcı, Uygulayıcı Yapımcı, -Line Producer- Yapım Amiri, Mekan Sorumlusu, Yapım Asistanları (runner, şef asistan)’dan oluşur. Projenin bütçesine göre ekip büyüyebilir ya da daha dar tutulabilir.

Yapımcı ana bütçeyi korumakla yükümlüdür. Uygulayıcı yapımcı, estetik ekip ve prodüksiyon ekibi arasındaki mali krizleri gidermekle yükümlüdür. Yapım amiri; mekancı ve asistanlardan sorumludur, set araçları ve ekiplerinin güvenliğini de sağlamak durumundadır.

Video Prodüksiyon kavramı ve film prodüksiyon kavramı arasındaki farkı açıkladığımız yazımızı da okuyun: https://meyfilm.com/video-produksiyon/

Film Prodüksiyon: Yapımcı Nedir? Yapımcı Ne İş Yapar?

Klasik bir sinema ya da dizi projesinde, teorik olarak yapımcı; projenin tüm maddi ve manevi süreçlerinin tek hakimidir.  Genel anlamda ana akım sineması dediğimiz (main stream) Hollywood Sinemasında bir yapım firması öncelikle ulusal ve uluslararası düzeydeki trendleri istatistiksel olarak yakalamakla meşguldur. Uygun bir film ya da dizi fikri ortaya çıkınca sıra bu projenin hayata geçirilmesine gelir.

Yapım firması, kendi içinde veya dışında çalışan bir kişiyi yeni projenin yapımcısı olarak belirler. Burada yapımcı proje bütçesine uygun ekip ve ekipman arayışına girecektir. Taslak olarak oluşan proje fikri, aşina- tecrübeli senaristler tarafından senaryolaştırılır. Bu arada senaryoya uygun türde filmlerle meşgul olmuş bir yönetmen tayin edilir, sonrasında cast ve teknik ekip belirlenir. Bundan sonra projenin ön prodüksiyon- prodüksiyon ve prodüksiyon sonrası aşamalarına geçilir.

Özellikle Avrupa Sinemasında ve son dönem Amerikan Sinemasında tür yapılaşmasını bozan özel yönetmenler ortaya çıkmıştır. Bu yönetmenler ya belirli fon ve destekler vasıtasıyla kendi yapımlarını üstlenirler, ya da yapım firmaları ile kendi şartları altında anlaşarak kafalarındaki projelerin hayata geçmesini sağlarlar. Yapımcı yönetmenlik yapan kişilere genel olarak Jean Luc Godard ve Bazin tayfasınından beri otör (Auter) yönetmen denmektedir. (Fransız Yeni Dalga Akımı)

Klasik bir film projesinde yönetmen ve yapımcı arasındaki en önemli fark; yapımcının bütçe arayışı içinde olması yönetmenin de doğru fikirleri doğru sinematografik öğelerle karşılamaya çalışmasıdır.

Film Prodüksiyon Ekip Yapısı

Film prodüksiyon çalışması yapmak adına düşünüldüğünde ortalama bütçeye sahip bir film setinde;

  • Prodüksiyon Ekibi
  • Reji Ekibi
  • Görüntü Ekibi
  • Ses Ekibi
  • Işık Ekibi
  • Catering Ekibi
  • Set Ekibi
  • Sanat Ekibi
  • Stilist
  • Kostüm Ekibi
  • Kuaför- Makyöz
  • Post Prodüksiyon Ekibi (Editing- Color Correction ve Grading)
  • Ses Miksaj- Mix ve Mastering ekipleri bulunmaktadır.

Bu ekipler genellikle şef ve iki asistan yapısıyla kurulmaktadır. Bütçeye göre ekip çalışanlarının sorumluluklarını arttırarak daha küçük ve mobil bir ekip de kurulabilir. Prodüksiyon firması da bir film, reklam ya da tanıtım projesinin bütçesine göre bu ekipleri ayarlamak ve onları doğru konumlandırmak ile sorumludur.

Prodüksiyon Nedir? Prodüksiyon Firmaları Ne İş Yapar?

Prodüksiyon Nedir?

Prodüksiyon nedir? sorusuna yukarıdaki başlıklarda cevap verdiğimizi düşünüyoruz. Peki prodüksiyon firması aslen ne iş yapmaktadır?

Prodüksiyon firması, genel olarak, reklam- pazarlama ajanslarını taşere etmekle meşguldürler. Video prodüksiyon çağında olduğumuz için bazı büyük reklam ajansları prodüksiyon ekiplerini kendi içlerinde kurarlar, ama bu çok büyük bir maliyet kalemidir, bu yüzden genellikle dışarıdan destek almayı uygun bulurlar.

Prodüksiyon firmaları, tanıtım filmi çekimi, reklam filmi çekimi gibi genel,  özel olarak da dizi, klip, sinema ve tv filmleri çekmekle ilgilenirler. Bu alanlar tamamiyle prodüksiyon firmalarına aittir, diğer firmalar bu işlerle ilgilenmezler. Ama tanıtım filmi, reklam filmi çekimi ve kurumsal tanıtım videosu çalışması ve bazen klip çekimi gibi işlerde prodüksiyon firması daha çok ajanslarla çalışır.

Reklam ajansları müşteriden aldıkları brife göre bir pazarlama stratejisi belirler ve prodüksiyon ajansına ulaşırlar. Proje için yönetmen belirlendikten sonra metin yazarı ya da kreatif direktör ile bağlantılı olarak bir storyboard hazırlanır. Bu storyboard ile müşterinin onayı alındıktan sonra, prodüksiyon aşamasına geçilir.

Reklam filmi çekimi gibi alanlar büyük maliyetler getirdiği için profesyonel ekiplerle doğru bir şekilde çalışma yapılmalıdır.

Ayrıca Prodüksiyon Şirketleri Ne İş Yapar? yazımıza da göz atıp prodüksiyon şirketleri arasından meyfilm’in özelliklerini de inceleyebilirsiniz.

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Prodüksiyon Şirketleri Ne İş Yapar? – Prodüksiyon Şirketleri Ne İş Yapar?reply
Kasım 20, 2022 at 1:39 pm

[…] Prodüksiyon Nedir? […]

Reklam Filmi Çekimi Nasıl Yapılır? | Reklam Filmi Çekimireply
Kasım 20, 2022 at 1:49 pm

[…] Prodüksiyon Nedir? […]

Leave a reply